Ünal: Üzüm bağlarındaki uç kurumasının en belirgin sebebi su dengesizliği

Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, üzüm bağlarındaki uç kurumasının en belirgin sebebinin su dengesizliği olduğunu bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2012 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akay Ünal, yaptığı açıklamada, suyun düşük ya da fazla miktarda verilmesinin üzüm bağlarında uç kurumasına neden olduğunu belirtti. Ünal, uç kurumasının önüne geçmek için üzüm olgunlaşmaya başlamadan 15 gün önce bağların sulamasının sonlandırılması gerektiğini kaydetti.

Ünal, ?Uç kuruması aslında asmanın kendi yaşamını devam ettirebilmesi için, ürününden kendi yaşamını devam ettirebilmek için vazgeçmek zorunda kalmasıdır. İklimsel sebeplerden dolayı uç kuruması olayının yıllara göre değişiklik gösterdiğini görüyoruz. Uç kurumasının bir diğer sebebi ise potasyum noksanlığıdır. Bu noksanlığı su dengesizliği de tetiklerse uç kuruması sorununun yaşanması kaçınılmaz hale geliyor. Üzüm olgunlaşmaya başlamadan 15 gün önce bağların sulaması sonlandırılmalı. Sulama suyunun da kaliteli olması gerekiyor.? dedi.

Manisa ve yöresinde üreticinin bilinçli olduğuna da değinen Ünal, ?Özellikle salkım güvesi ile mücadele Manisa yöresinde oturmuş durumda. Hangi tarihlerde neye etkili hangi ilaçların atılması gerektiği çiftçilerimiz tarafından biliniyor. Bu konuda ilgili müdürlüklerin uyarıları da oluyor. Ayrıca salkım güvesi ile mücadele de biyolojik yöntemler de kullanılıyor. Bir kaç çeşit şaşırtma tekniği var. Bunlardan bir tanesi bağımızın içine dişi kokusunu yayan aparatlar asmak. Bu tarama çubukları dişi kokusu yaydığı için erkek zararlı dişiyi bulup çiftleşemiyor. Oradan ayrılamadığı için de üreme gerçekleşemiyor ve yeni larva oluşmasının önüne geçiliyor.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber